Autor |
Wiadomość |
DiabeL |
Wysłany: Pon 11:39, 05 Lut 2007 Temat postu: Piwo _ Pijcie spokojnie |
|
:smt016
Piwo ma od 3 do 9% alkoholu. Jednak nie jest to tylk źródło "procentów", trunek ten jest bardzo bogaty w witaminy z grupy B, które poprawiają przemianę materii. Zawarte w szyszkach chmielu żywice humuliny i lupuliny działają silnie bakteriobójczo (podobno nawet na prątki gruzlicy i bakterie odporne na antybiotyki) oraz przeciwnowotworowo. Ponadto związki te, mają działanie uspokajające oraz pobudzają apetyt i ułatwiają trawienie, są pomocne w leczeniu zaburzeń sercowo-naczyniowych, nerwic wegetatywnych i skurczów jelit.
Ponadto piwo zawiera wiele cennych dla organizmu składników mineralnych, które korzystnie wpływają na przemianę materii oraz układ krwionośny, moczowy i nerwowy. Regularne picie piwa (w umiarkowanuch ilościach oczywiście) zmniejsza ryzyko wystąpienia zawału i wielu chorób naczyniowych, ponadto jego moczopędne działanie, przeciwdziała kamicy nerkowej.
Piwo mogą pijać nawet osoby chore, gdyż ulego ono bardzo szybkiemu strawieniu i jest łatwo przyswajalne przez organizm.
Warto również wiedzieć, iż picie piwa jest zdecydowanie niewskazane przy cukrzycy, podagrze, owrzodzeniu żołądka lub dwunastnicy, marskości wątroby oraz ostrym, chronicznym zapaleniu trzustki.
Jeśli chodzi o zawartość poszczegolnych związków w piwie, to w litrze piwa znajduje się:
# 20% dziennej dawki witaminy B2
# 35% dziennej dawki witaminy B6
# 64% dziennej dawki witaminy PP
# 20% dziennego zapotrzebowanie mężczyzny w potas
# 40% dziennego zapotrzebowanie mężczyzny w fosfor
# 50% dziennego zapotrzebowanie mężczyzny w magnez
# 400 - 600 kcal (jasne - ciemne)
Podsumowując, regularne i umiarkowane picie piwa:
# znacznie obniża ryzyko zawału serca.
# poprawia przepływ krwi przez naczynia wieńcowe
# obniża ciśnienie tętnicze
# wzmacnia ścianki naczyń, chroniąc je przed działaniem wolnych rodników.
# poprawia trawienie
# przeciwdziała tworzeniu się kamieni żółciowych i moczowych
# zapobiega wystąpieniu cukrzycy
# usprawnia pracę wątroby
# poprawia wchłanianie witaminy B12, niezbędnej do budowy czerwonych ciałek krwi
# przyspiesza rozkładanie tłuszczu i białka
# ułatwia regeneracje organizmu
# znacznie powtrzymuje starcze podupadanie organizmu
# poprawia wentylację płuc i wchłanianie tlenu
# hamuje rozwój bakterii, a nawet powstrzymuje gruźlicę
# prowadzi do lepszego ukrwienia nerek i szybszego wydalania płynnych odpadów procesu przmiany materii
# pomaga w zachowaniu sprawności umysłowej mino podeszłego wieku
# pobudza przemianę materii
# stymuluje proces wydzielania enzymów trawiennych i żółci
# działa antydepresyjnie i koi nerwy |
|
|