FAQ Zaloguj
Szukaj Profil
Użytkownicy Grupy
Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości
Rejestracja
Pora na kawe temat dla kola wtajemniczonych :)
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Forum Z.O.M.O. Strona Główna » Tematy dowolne. » Pora na kawe temat dla kola wtajemniczonych :)
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Magister
Admin


Dołączył: 01 Paź 2005
Posty: 996
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 7 razy
Ostrzeżeń: 0/10

Skąd: Bialystok
Płeć: Mężczyzna

 Post Wysłany: Sob 18:16, 11 Lis 2006    Temat postu: Pora na kawe temat dla kola wtajemniczonych :)

Według jednej z legend kawę odkryły... kozy, które po zjedzeniu owoców z krzewu kawowca brykały bardziej niż zwykle co zastanowiło ich pasterza, który również spróbował czerwonych owoców i poczuł się ożywiony, zapomniał o zmęczeniu i chęci snu.

Inna legenda mówi, że kawę odkryli mnisi w Etiopii, którzy przygotowywali wywar z owoców kawy aby móc spędzać długie nocne godziny na modlitwach.

Trudno dociec jak było naprawdę, ale faktem jest, że kawa pochodzi z okolic obecnej Etiopii. Na początku była ona spożywana (jej owoce) sporadycznie w razie potrzeby, np. bitwy międzyplemiennej, aby wojownicy nie stracili sił. Krzewy prawdopodobnie zaczęto uprawiać w V lub VI w. n.e. Nie wiadomo też kto wymyślił palenie kawy, prawdopodobnie ktoś przypadkiem ją spalił i wtedy odkryto jej niezwykły aromat.

Gorący napój zaczęto podawać dopiero w średniowieczu.

Przez chrześcijan kawa długo uznawana była za napój szatański (bo pochodzący z krajów arabskich). Dyskusje musiał rozstrzygnąć w XVI w. papież Klemens VIII, któremu kawa zasmakowała jednak, wobec czego uznał, że "szatana trzeba wypędzić, a kawę uczynić napojem chrześcijan".

Te i inne wazne informacie i jakze przydatne w zyciu codziennym znajdziecie na stronie [link widoczny dla zalogowanych] oraz na forum [link widoczny dla zalogowanych] Milej lektory :smt002


Post został pochwalony 0 razy
 Powrót do góry »
Zobacz profil autora
DiabeL
Bestia


Dołączył: 22 Gru 2006
Posty: 365
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 1/10

Skąd: Z piekła rodem....)
Płeć: Mężczyzna

 Post Wysłany: Pon 11:46, 05 Lut 2007    Temat postu:

Kawy kofeinowe tradycyjne
Jamajka Blue Mountain-Jedna z najsłynniejszych kaw świata , uprawiana w ściśle i prawnie określonym regionie geograficznym jej smak jest zrównoważony , pełny , owocowo-kwasowy. Charakteryzuje ją również wyraźny i intensywny aromat . Tak jak kawę z Jemenu nazywamy kawowym "Bordeaux", tak autentyczną Blue Mountain określa się jako szampan wśród kaw.
Jamajka Blue Mountain peaberry -Kawa Blue Mountain pochodząca z owocu zawierającego tylko jedno ziarno.
Hawaje Kona Captain Cook - Kawa pochodząca z Hawajów, charakteryzuje się idealną równowagą pomiędzy kwasowością a pełnym smakiem , który niektórzy eksperci określają jako "orzechowy" a inni jako "cynamonowo-korzenny".
Jemen Matari - Kawa zwana przez koneserów "Bordeaux wśród kaw" , jeden z najrzadziej występujących gatunków o wyjątkowym , pełnym , winnym , różnorodnym wręcz nieobliczalnym bukiecie , czasami można odnaleźć w nim czekoladowe nuty . Ziarna są małe i nieregularne. Jest to prawdziwa mocha ( inaczej moka lub mokka) pochodząca z prowincji Bany Matar . Samo słowo "mocha" pochodzi od nazwy portu Mocha (dziś Al Mukha) , z którego kawa była eksportowana do Europy . Obecnie w Europie oryginalna kawa z Jemenu dostępna jest jedynie w kilku miejscach, w Polsce tylko w naszych Sklepach i Pijalniach kawy.
Meksyk Maragogype - Odkryta w Brazylii Maragogype - odmiana kawy arabika, charakteryzuje się dużym tzw. słoniowatym ziarnem. Wyczuwa się w niej smak koniaku , jest łagodna , o pięknym bukiecie. Najbardziej ceniona Maragogype pochodzi z Meksyku
Kuba Altura Imas -Mimo iż początki upraw kawy na Kubie datuje się na połowę XVIII wieku, w okresie dyktatury komunistycznej w drugiej połowie XX wieku uprawy kawy zostały wyparte przez plantacje trzciny cukrowej . Od upadku Związku Radzieckiego , głównego odbiorcy towarów produkowanych na Kubie , będące w kryzysie państwo kubańskie zezwoliło na pewne inwestycje zagraniczne w turystyce jak również w gospodarce rolnej .Pozwoliło to na rozwinięcie przynajmniej w niewielkim zakresie produkcji kawy wysokiej jakości . Obecnie najlepsze ziarna są selekcjonowane. Ponieważ jak Np. kawa kubańska nie jest uprawiana na tak dużych wysokościach jak np. jamajska Blue Mountain , charakteryzuje się ona mniejszą kwasowością niż pozostałe kawy z rejonu Karaibów . Kawa , którą Państwu proponujemy pochodzi z południowego regionu Sierra Maestra , położonego w pobliżu miasta Imas. Dołączony do niej certyfikat potwierdza , że jest to tak zwana kawa organiczna tzn. uprawiana i przetwarzana jest bez użycia jakichkolwiek środków chemicznych.
Etiopia Sidamo - Najwcześniejsze wzmianki o kawie z VI w.n.e. wskazują na tereny dzisiejszej Etiopii jako miejsce jej odkrycia . Brzmiąc podobnie w większości języków słowo "kawa" pochodzi od nazwy leżącego tam miasta Kaffa. Do dziś pomimo ogromnej biedy i wyniszczającej wojny domowej kraj ten produkuje duże ilości dobrej klasy arabiki . Najlepsze uprawy znajdują się w regionach Harrar, Kaffa ,Wellesa , Lakempte i Sidamo .Smak głęboko winny, korzenny , budzi skojarzenia ze smakiem skruszałego bażanta.
Etiopia Djimah - Najbardziej pierwotna , do dziś dziko rosnąca arabika , stąd jej ekologiczny charakter . Ziarno małe i nieładne , lecz smak i zapach bardzo bogaty, winny , z wyczuwalną nutą gorzkiej czekolady
Kenia AA - Jakość kenijskiej kawy , zaliczanej do najbardziej cenionych arabik świata , jest rygorystycznie kontrolowana przez Coffee Bard of Kenya. Organizacja ta klasyfikuje kawę przyznając jej kategorię AB lub AA . Proponujemy Państwu właśnie najwyżej cenioną kawę oznaczoną kategorią AA . Kawę tą pochodzącą z kraju , z którym związana była Karen Blixen , autorka książki "Pożegnanie z Afryką" , charakteryzuje mocny smak , ostrość i cierpkość oraz wspaniały owocowy aromat
Kostaryka Tarrazu San Rafael SHB - Kostaryka cieszy się najlepszymi możliwymi warunkami do uprawy kawy ; wysoko położonym płaskowyżem Meseta Central o powierzchni około 2000 mil kw. Z żyzną wulkaniczną glebą , łagodnym klimatem , dużą wilgotnością i chłodnymi nocami. Kraj posiada dwa porty otwarte na oba oceany i co nie jest częste w Ameryce środkowej , stabilny rząd i sytuację polityczną .Produkuje się tam wyłącznie arabikę dobrej jakości(uprawa robusty jest zakazana ) . Położony na południe od stolicy kraju San Jose region Tarrazu znany jest z uprawy wyśmienitych kaw o zrównoważonej kwasowości i naturalnym , orzeźwiającym smaku orzecha włoskiego
Meksyk Highland (Altura) -W stanie Veracruz w Zatoce Meksykańskiej górzysty region blisko Coatepec, produkuje doskonałe kawy zwane jako "Altura " - wysokogórska. Są to arabiki o pięknym bukiecie , łagodne lecz ostrzejsze niż inne kawy z kontynentu amerykańskiego.
Brazylia Pergamino Sul de Minas- Ta pochodząca z pokrytego wzgórzami regionu Sul de Minas , arabika zaliczana jest do najlepszych gatunków kawy pochodzących z Brazylii. W odróżnieniu od kawy przeznaczonej na rynek masowy , opatrzona jest certyfikatem nadanym przez BSCA - brazylijskie stowarzyszenie producentów kawy wysokogatunkowej . Jest łagodna i delikatna , charakteryzuje się średnią mocą i przyjemnym , pełnym smakiem.
Nikaragua SHB - Produkcja kawy w Nikaragui podlegała w minionych 30 latach wielu wahaniom głównie ze względu na sytuację polityczną i liczne klęski żywiołowe . Obecnie jednak w regionach Matagalpa ,Jinotega i Nuevo Segowia uprawia się wysokiej klasy kawę oznaczaną skrótem SHB ( Stricly Hard Beans) lub SHG (Stricly High Grown) . Charakteryzuje się ona dobrym , lekko koniakowym smakiem i zapachem.
Gwatemala Antigua - Pierwsze kawowce w Gwatemali zostały zasadzone przez jezuitów w 1750 roku .Uprawa na dużą skalę została jednak zapoczątkowana dopiero pod koniec XIX wieku przez osadników niemieckich . Obecnie kawa uprawiana jest zarówno w kilkudziesięciu olbrzymich Haciendas jak i w tysiącach małych Fincas ( farmach ). Regionem słynącym z produkcji najlepszej arabiki jest Antigua. Nazwa ta pochodzi od trzęsienia ziemi w 1773 roku . Mniej więcej co 30 lat żyzna gleba w tym regionie otrzymuje dodatkowe porcje azotu pochodzącego z występujących tam erupcji wulkanicznych . Te specyficzne warunki powodują , że kawę z Antigua charakteryzuje pełny , łagodny , smak i lekko dymny aromat.
Kolumbia Supremo Medellin - Kawa sprowadzona do Kolumbii w 1808 roku przez francuskiego duchownego , w XX wieku stała się jednym z podstawowych towarów eksportowych tego kraju. Obecnie Kolumbia z roczną produkcją ok. 13 milionów worków , zajmuje drugie ( po Brazylii) miejsce na świecie pod względem ilości produkowanej kawy. O znaczeniu kawy dla gospodarki tego kraju może świadczyć ściśle przestrzegany nakaz spryskiwania wszystkich samochodów przekraczających granicę państwa preparatem przeciwdziałającym chorobom dotykającym kawowca. W promocję kawy zaangażowane jest państwo wspierające markę " Cafe de Colombia" pod którą jest ona sprzedawana na rynkach światowych . Główne tereny uprawne znajdują się w trzech pasmach górskich zwanych cordilleras lecz najlepszej jakości słynie region Medellin położony w Kordylierze środkowej. Inne znane z dobrej kawy tereny leżą w prowincjach Armenia i Manizales . Kawa wysokogatunkowa przydzielana jest do jednej z trzech kategorii Supremo , Excelso oraz UGQ. Supremo posiada największe ziarna i pochodzi zwykle z nowocześniejszych plantacji , na których łatwiej utrzymać stałą wysoką jakość produktu . Kawa Supremo Medellin charakteryzuje się pełnym smakiem , średnią mocą oraz bogatym i delikatnym zapachem. Eksperci często określają smak kawy kolumbijskiej jako " jedwabisty " zalicza się ona bowiem do najbardziej zrównoważonych i nadających się do picia o każdej porze dnia.
Papua Nowa Gwinea - Jedna z najlepszych kaw regionie Indonezji i Melanezji , wyróżniająca się wyraźnie jakością . Charakteryzuje ją pełny bukiet, wyczuwalna słodycz , jednak z domieszką pewnej wytrawności . O wyjątkowości dostępnej u nas kawy decyduje również tzw. ziarno perłowe - peaberry . W owocu kawowca zamiast tradycyjnych dwóch ziaren - połówek jednostronnie spłaszczonych występuje jedno ziarno kuliste. Kształt ten umożliwia równomierne palenie , dzięki czemu napar charakteryzuje wyjątkowo zrównoważony smak ceniony przez koneserów .
Jawa W.I.B. - Holenderska kolonia Jawa stała się w 1687 roku pierwszym miejscem uprawy kawy poza światem arabskim. W ten sposób Holendrzy przełamali trwający przez stulecia monopol Arabów na dostawy kawy . Niestety dwa wieki później plantacje zostały spustoszone przez zarazę . W konsekwencji wysoki poziom upraw nigdy nie został w pełni odbudowany . Obecnie tylko 20 % kawy jawajskiej to wysokogatunkowa arabika , której walory przypominają dawne czasy . Jej wyjątkowy , lekko "wędzony" smak i zapach sprawił że jest ona do dzisiaj ulubionym napojem Holendrów . Skrót W.I.B. czyli West Indische Bereiding Oznacza sposób zbioru tylko w pełni dojrzałych owoców kawy , nazywany przez Holendrów zachodnioindyjskim.
Indie Plantation - Uprawa kawy wysokogatunkowej przez długi okres czasu była w Indiach hamowana przez państwowe regulacje i biurokratyczne przepisy. Na szczęście w ostatnich latach wraz ze zmianami w indyjskiej gospodarce zezwolono plantatorom na sprzedaż kawy na wolnym rynku i zaczęto Zachęcać do produkcji kawy dobrej klasy. Najlepsza arabika pochodząca z regionów takich jak Mysore , Nigrili lub Malabar sprzedawana jest pod wspólną marką Plantation . Charakteryzuje się ona winno-wędzonym , mocnym i ciężkim smakiem.
Indie Cherry robusta - Robusty , o dużej zawartości kofeiny ok. 3,5% - stanowiąca szybko na nogi w mgliste poranki . Smakowo i zapachowo zdecydowanie gorsz od arabiki , ciężka w smaku a uboga w aromacie.
Blue Mountain - pakowana do beczek, z załączonym certyfikatem w odróżnieniu od innych kaw jamajskich, sprzedawanych pod tą sama nazwą, ale nie pochodzących z właściwych terenów Jamajki. Jej smak jest zrównoważony, pełny, owocowo-kwasowy. Charakteryzuje ją również wyraźny i intensywny aromat. Tak jak kawę z Jemenu nazywamy kawowym Bordeaux, tak autentyczną Blue Mountain określa się jako szampana wśród kaw. Podobnie jak szampan kawa ta jest uprawiana w ściśle i prawnie określonym regionie geograficznym. Jej jakość jest rygorystycznie nadzorowana przez Coffee Industry Board w mieście Kingston. Pierwsze drzewko kawowe sprowadzono na Jamajkę w 1725 roku. Po wielu latach eksperymentów odkryto tereny, na których kultury kawy mają najwyższy poziom jakości. Z tych właśnie terenów pochodzi prawdziwa Blue Mountain. Jej przeciętna roczna produkcja wynosi tylko około 900 ton. Dla porównania jest to równoważne 0,1 % rocznej produkcji Kolumbii lub inaczej mówiąc jest to 3 godziny produkcji kolumbijskiej. 90 % uprawianej kawyjest eksportowane do Japonii. Kawa jamajska jest poddawana obróbce metodą mokrą tzn. ziarno jest pozbawiane łupiny za pomocą wody, co powoduje jego ładniejszy wygląd. Kawę tę pakujemy w specjalne pudełeczka ze znakiem firmowym i nazwą Blue Mountain. Pudełko to jest wybrane ze względu na kształt przypominający beczkę, w której jest dostarczana oryginalna surowa kawa.

Dla Magiego cos specjalnego Kawa Magiego (El Kapitanos)



Kawa po kapitańsku z brandy

Składniki:
- 1 mały kieliszek brandy (ok. 30 ml)
- 1 filiżanka kawy espresso
- 1 żółtko
- 2 łyżeczki cukru

Sposób przyrządzania:

Brandy podgrzej z łyżeczką cukru - do czasu, aż cukier się rozpuści. Z żółtka i drugiej łyżeczki cukru ukręć kogel-mogel. Gorącą brandy wlej do pucharka. Na brandy wylej świeżo zaparzoną kawę, a na kawę - kogel-mogel. Aby kawa po kapitańsku smakowała jak należy, kolejne warstwy wlewamy ostrożnie, tak aby nie połączyły się ze sobą.


Post został pochwalony 0 razy
 Powrót do góry »
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Forum Z.O.M.O. Strona Główna » Tematy dowolne. » Pora na kawe temat dla kola wtajemniczonych :)
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach




Solaris phpBB theme/template by Jakob Persson
Copyright © Jakob Persson 2003

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group